ponedeljek, 4. februar 2013

Arhitekturno oblikovanje 2

"Programski okvir za zasnovo vseh prostorskih kompozicij predstavlja program vile oz. stanovanjske hiše. Prostorom je potrebno opredeliti namembnost (opis), opreme se ne vrisuje. Prostore je potrebno dimenzionirati na osnovi podane projektne mreže 1x1m. Poleg tlorisnih gabaritov je potrebno opredeliti višine prostorov ter odprtine v obodu (okna, vrata, ki praviloma segajo od tal do stropa).
Prostorsko kompozicijo je potrebno zasnovati v ravnini oz. v eni etaži
Kot del zasnove naj bodo vključeni tudi zunanji prostori (vrt, atrij, dvorišče, dostop), kar je v risbi potrebno nazorno predstaviti. 
Prostorski okvir ima opredeljene robne pogoje (npr. orientacija, hrup/mir, dostop, pogled), ki jih je pri zasnovi potrebno smiselno upoštevati. 
Osnovni namen naloge je sestavljanje in razmejevanje prostorskih enot v linearno kompozicijo jasnih načel." (besedilo je iz navodil)


Vaja_linearna kompozicija

"Linearno kompozicijo opredeljuje jasno izraženo zaporedje prostorov, ki se nizajo vzdolž ene ali dveh organizacijskih osi."
 

Vaja_centralna in periferna kompozicija

"O centralni kompoziciji govorimo, ko sestav prostorov izoblikuje jasno izražen centralni prostor. 
O periferni kompoziciji govorimo, ko se kompozicijsko in organizacijsko težišče s centralnega prostora prenese na obod. Bolj kot odnos posameznih prostorov v sestavu do centralnega prostora je pomemben njihov medsebojni odnos."

 Vaja_dinamična kompozicija

"O dinamični kompoziciji govorimo, ko prostorski sestav kot celota ni opredeljen z izrazito (pravilno) geometrijo, temveč ga bistveno zaznamujejo prostorski odnosi med posameznimi prostorskimi enotami (površinami, volumni). Postopki, ki vodijo do dinamične kompozicije so npr. trki, rotacije, zajedanja, prekrivanja, zamiki ipd. med prostorskimi enotami. Organizacijske osi in mreže se prekrivajo, razkrajajo…"